Tabliczki znamionowe ursus c355

Rozmowy nie na temat
Hubix132

Tabliczki znamionowe ursus c355

Post autor: Hubix132 »

Witam czy ktoś miałby zdjęcia tych tabliczek znamionowych ? jedyne co jest to tylko rok produkcji nabity od boku
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Adam03

Re: Tabliczki znamionowe ursus c355

Post autor: Adam03 »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hubix132

Dziękuje bardzo za zdjęcia, tylko zastanawia mnie jeszcze czy tych tabliczek na pompe wtryskowa nie było kilka rodzajów. U mnie na mojej z przodu jest w rogu nabity znak kontroli jakosci a od boku w rogu jest rok produkcji 1974. Pompka paliwowa to typ na rolke jeszcze
Awatar użytkownika
Adam03

Było, najbardziej zauważalną różnicą była zmiana loga i nazwy z "WSK Mielec" na "PZL Mielec". Miało to miejsce około roku 1975. Zdarzała się także dodatkowa tabliczka na obudowie regulatora, ale jej treści niestety nie znam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

@Adam03 A tę okrągła na pompce zasilającej masz? U mnie chyba tylko ona jest zachowana, jak nie masz to mogę jutro zrobić zdjęcie, o ile jest czytelna.
Hubix132

Ja właśnie poszukuje tej okrągłej z pompki zasilającej tylko z starym oznaczeniem ten typ na rolke zamiast tego bolca
Awatar użytkownika
Adam03

Mam, ale niestety z oznaczeniem PZL. Przydałoby się dowiedzieć jak ona wyglądała, ponieważ zacząłem już eksperymentować z trawieniem tabliczek. Nie jest łatwo, ale też nie ma co się poddawać
Obrazek
Obrazek
Hubix132

Wcześniej pisałem że pompa jest z 1974 przepraszam mój błąd aż poszedłem do garazu sprawdzić i faktycznie 1975 rok jest i to będzie PZL z nowszymi tabliczkami.Zamieszczam tutaj zdjęcia niej więcej ale i tak nic nie widać jedyne co widać to rok i znaki kontroli jakosci
Obrazek

Obrazek
RRC

Post autor: RRC »

Adam03 pisze: 29 mar 2026, 19:56 Było, najbardziej zauważalną różnicą była zmiana loga i nazwy z "WSK Mielec" na "PZL Mielec". Miało to miejsce około roku 1975. Zdarzała się także dodatkowa tabliczka na obudowie regulatora, ale jej treści niestety nie znam.

Obrazek
Tutaj dodatkowa tabliczka (a nawet jakaś żółta naklejka) na pompie ursusa 4011 , tego oryginalnego, z Nieborowa jeśli dobrze pamiętam.
Obrazek
Boło jeszcze oznaczenie WSK Delta- Mielec.
Były też różnice w tle. Czarne tło na całej powierzchni tabliczki, albo np. typ pompy był na jasnym, a litery czarne ( pompa jaką ma Ursus c325 i pisze o niej w swoim temacie).
Połapać sie w tych tabliczkach....
Awatar użytkownika
Adam03

Ta żółta naklejka to "spust oleju" :)
Obrazek

Pompę z drugą tabliczką też widziałem w oryginalnej czterdziestce sprowadzonej z Niemiec:
Obrazek

Fajnie jakby ktoś dysponował treścią tej tabliczki. Od razu zapytam - ma ktoś wyraźne zdjęcie dobrze zachowanej tabliczki zamocowanej w tylnej części podnośnika? Chciałbym ją sobie odwzorować.
Obrazek
RRC

Post autor: RRC »

Adam03 pisze: 29 mar 2026, 22:55 Pompę z drugą tabliczką też widziałem w oryginalnej czterdziestce sprowadzonej z Niemiec:
Obrazek
Pompa w tym ciągniku ma już wypukły dekielek z odpowietrznikiem i żółtą naklejkę na boku regulatora czyli kolejna "konfiguracja". Nie widać też z boku miarki oleju w regulatorze.
Obrazek
Tak jak ta
https://www.okiemrolnika.pl/okiem-rolni ... galeria/10

Jeszcze ciekawostka znaleziona w ogłoszeniach.
Dźwigienka odlewana , a nie blaszana. Ciekawe jaki ma rodowód...
Obrazek

Ale odbiegamy już od samych c355
Hubix132

Proszę oto tabliczka podnośnika :)
Obrazek
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

Ale to jest wybite i farba tam została, czy pomalowane od szablonu (co nie ma sensu)? Jakby było wybite to każdy by to miał. Może wybijali w konkretnych latach?
RRC pisze: 29 mar 2026, 23:06 Dźwigienka odlewana , a nie blaszana. Ciekawe jaki ma rodowód...
Obrazek
No właśnie ciekawe skąd tam się wzięła? Może jest przełożona z czegoś innego. Ja bym stawiał na Bizona (https://youtu.be/-wWKiNsF_x0?si=co6tfcUn3-c1WpnD&t=1521 ), odlewane są chyba jeszcze w Zetorach i ciężkiej serii.

A tu obiecane zdjęcie tabliczki na pompce zasilającej.
Obrazek
Jednak nie jestem pewien co to za pompka. Mam 2 pompy wtryskowe do tego ciągnika, ta założona jest z 78, a w garażu leży jeszcze z 76, ale w niej była założona nowa pompka zasilająca.
Pompka z tamtej prawdopodobnie jest na tym zdjęciu:
Obrazek
Jak widać ma śruby na płaski śrubokręt. Ciekawy szczegół, pewnie takie powinny być w starszych egzemplarzach, może ją kiedyś założę, bo była wymieniona niepotrzebnie. Warto też zwrócić uwagę na resztki czarnej farby na pompce ręcznej. @ursus152 na swojej liście wpisał, że malowali je na czerwono. Czarny ma dla mnie więcej sensu.

A czym najlepiej ją umyć? Takiej gołej raczej nie potraktuję myjką na gorącą wodę, a zastanawiam się czy ropa i później zmywacz do hamulców, którymi czyściłem tę pompę, co teraz jest na ciągniku nie załatwiły reszty tabliczek?
Hubix132

Hubix132 pisze: wczoraj, 1:10 Proszę oto tabliczka podnośnika :)
Obrazek
Tam widać z pod tego niebieskiego czarne litery wychodzą czyli po prostu lakier został na literkach
ODPOWIEDZ