Ale to jest wybite i farba tam została, czy pomalowane od szablonu (co nie ma sensu)? Jakby było wybite to każdy by to miał. Może wybijali w konkretnych latach?
RRC pisze: ↑29 mar 2026, 23:06
Dźwigienka odlewana , a nie blaszana. Ciekawe jaki ma rodowód...
No właśnie ciekawe skąd tam się wzięła? Może jest przełożona z czegoś innego. Ja bym stawiał na Bizona (
https://youtu.be/-wWKiNsF_x0?si=co6tfcUn3-c1WpnD&t=1521 ), odlewane są chyba jeszcze w Zetorach i ciężkiej serii.
A tu obiecane zdjęcie tabliczki na pompce zasilającej.

Jednak nie jestem pewien co to za pompka. Mam 2 pompy wtryskowe do tego ciągnika, ta założona jest z 78, a w garażu leży jeszcze z 76, ale w niej była założona nowa pompka zasilająca.
Pompka z tamtej prawdopodobnie jest na tym zdjęciu:

Jak widać ma śruby na płaski śrubokręt. Ciekawy szczegół, pewnie takie powinny być w starszych egzemplarzach, może ją kiedyś założę, bo była wymieniona niepotrzebnie. Warto też zwrócić uwagę na resztki czarnej farby na pompce ręcznej. @ursus152 na swojej liście wpisał, że malowali je na czerwono. Czarny ma dla mnie więcej sensu.
A czym najlepiej ją umyć? Takiej gołej raczej nie potraktuję myjką na gorącą wodę, a zastanawiam się czy ropa i później zmywacz do hamulców, którymi czyściłem tę pompę, co teraz jest na ciągniku nie załatwiły reszty tabliczek?