Zetor Super Pompa wtryskowa
Re: Zetor Super Pompa wtryskowa
Bo niektóre Supry miały adaptowane wtryski od C-360. Trzeba sprawdzić - powinieneś mieć płaskie, a nie stożkowe gniazdo wtryskiwacza. Zwróć uwagę na to jak wtrysk siedzi. Pokazywałem to na jednym z filmów:
https://www.youtube.com/watch?v=qr90BEpl4Yk
A znak mogę Ci odmierzyć jak będę miał pod ręką Supra

https://www.youtube.com/watch?v=qr90BEpl4Yk
A znak mogę Ci odmierzyć jak będę miał pod ręką Supra
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Był bym bardzo wdzięczny za odmierzenie znaku.

Tak się zastanawiam czy przy montażu wtrysków powinny być dane podkładki miedziane ?Wiem że w C360 /C355 zdania są podzielone ale niewiem jak jest z Zetorkiem ?

Jak wtryskiwacze wyjęte, a 0 to GMP , to nie ma co mierzyć na innym egzemplarzu na obudowie, chyba że w celu porównania z ciekawości. Poprostu ustawić GMP mierząc przez otwór wtryskiwacza i sobie oznaczyć znak na obudowie

Rozumiem że przez otwór wtryskiwacza sprawdzić kiedy tłok będzie na samej górze i wtedy zrobić znak na obudowie? Wiem że dla niektórych to są dziwne pytania ale nie posiadam takiej wiedzy i wolę się dziesięć razy dopytać 

Tak, jak jest możliwość to najlepiej mierzyć czujnikiem zegarowym, ale ,,na oko" też się da

Można tak mierzyć, owszem, ale przez otwór wtryskiwacza jest to raczej pomiar bardzo niedokładny. Bez głowicy jak najbardziej można tak zrobić. 
Co do podkładek - można nie dawać, ale jak są wżery to od C-330 podkładki pasują. I tam takich problemów nie ma raczej jak w C-360

Co do podkładek - można nie dawać, ale jak są wżery to od C-330 podkładki pasują. I tam takich problemów nie ma raczej jak w C-360
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Czemu niedokładny? 
Przy użyciu czujnika zegarowego wyjdzie raczej dokladnie

Przy użyciu czujnika zegarowego wyjdzie raczej dokladnie
Na kole zamachowym mam znalezione znaki  17 stopni i 0  A na pompie znalazłem znaki i tak jak burto była wypita cyfra 1 i jak do tego ustawić pompę bo jakoś nie za bardzo mogę to zrozumieć.

Na dniach wrzucę film  Może będzie tak łatwiej
 Może będzie tak łatwiej

Może będzie tak łatwiej
 Może będzie tak łatwiejZetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Bardzo się cieszę z tego powodu bo napewno będzie bardzo przydatny!

- 
				Kacper Szylak
Film mam prawie gotowy, ale mam problem z komputerem i nie mam jak dokończyć filmu :/

- 
				Kacper Szylak
No i się w końcu udało ustawić pompę (Dziękuję za filmik był bardzo przydatny )ale jeszcze musze troszkę popracować nad kątem wtrysku ale najważniejsze że zetorek odpala .No i teraz mam pytanie gdzie szukać przyczyny że strasznie pluje w tłumik olej to raczej nie jest bo ta jest czarne jak smoła a olej na bagnecie wygląda na dość czysty.Dodam że Super stał z 10 lat i do tego z 4 lata pod chmurką i to jest pierwsze odpalenie po tylu latach.Czy może być przyczyną uszczelka pod głowicą bo zauważyłem że pod drugą głowicą zaczyna się pocić

Przyczyn może być dużo, od zapieczonych pierścieni, przez lejące wtryski, gniazda zaworowe itd. Nawet dostawanie się wody do cylindra może się tak kończyć - a czarne jest bo miesza się z sadzą z tłumika. Generalnie musiałby nieco pochodzić, rozgrzać się, nie zaszkodzi wyczyścić kolektora ssącego i przedmuchać porządnie tłumika - będzie lepiej widać czy to ustaje. Ewentualnie zobaczyć czy to tylko z jednego cylindra czy wszędzie? 
Jakoś dymi jak chodzi? Równo pracuje?

Jakoś dymi jak chodzi? Równo pracuje?
Po dokładnym ustawieniu pompy i kilku razach rozgrzania  kopcenie i „plucie” wraca raczej do normy .Mysle ze po tylu latach stania musiał wszystko wyrzucić z siebie .Udało się już ruszyć z miejsca tylko jeszcze pojawił się problem z wybiciem biegów i tak się zastanawiam czy przyczyną może być sam wybierak acz kolwiek ciężko też jest przełączać pomiędzy szosowymi a terenowymi.

Zdejmij blaszaną pokrywę z dźwignią reduktora i zajrzyj do środka. Jak wodziki i wszystko w środku są w takiej tłustej twardej powłoce to ona może być powodem, po latach stania często w skrzyniach tak się dzieje. Do tego trochę nalotu rdzy i problem jest. Inna sprawa to zatrzaski, ale one są regulowane, można je też na razie wszystkie wykręcić i dobrze rozruszać biegi a potem ustawić od nowa.