jaka skala
- agrotechnik
jaka skala
W jakiej skali budujecie swoje modele? Pytam bo też coś chcę zbudować. Na początek zetora 50 supra, więc zdjęcia z profilu mi się przydadzą. Więc mówcie.
Najczęstsza to chyba 1:25. Przydało by się zunifikować skalę naszych modeli żeby na imprezach można było je porównać a nie jeden mniejszy a drugi większy. Więc piszcie jakie skale polecacie.

Najczęstsza to chyba 1:25. Przydało by się zunifikować skalę naszych modeli żeby na imprezach można było je porównać a nie jeden mniejszy a drugi większy. Więc piszcie jakie skale polecacie.
RE: jaka skala
Nie da się tego zunifikować. Ja robiłem swoje w 1/15 bo dla mnie mniejsze są za małe - a ta skala ładnie się prezentuje w domu na szafce  Każdy lubi co inne.
 Każdy lubi co inne.

Każdy lubi co inne.
 Każdy lubi co inne.Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Z tego co wiem to Rafał obrał sobie właśnie skalę 1/25.

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Tak mam 1:25- tych modeli jest najwięcej. Ale nie stosuję jakiegoś sztywnego trzymania się podziałki. Są u mnie również modele w skali 1:87 , 1:43 , 1:30 , 1:20. Teraz mam w budowie model nośnika w skali 1:10.

- Deleted_User
Ja robie w 1:16 żeby do brudera pasowało i są łatwiejsze.

- agrotechnik
Ja tak myślałem nad 1:32, bo takie modele będę miał. Ale narazie robie mój pierwszy model, czyli KD-35.

ja robie w takiej skali jaka mi się podoba np. jakiej średnicy mam koła to w takiej skali robie model ps. w krótce pojawi się mój post z traktorkami(mam już ursusa c 451, a teraz robie ursusa c 385B)

- Deleted_User
A kto się odważy zrobić jakąś maszynę w skali 1:1:smilewinkgrin::D

- agrotechnik
Ha, ha, bardzo śmieszne. Można zrobić taki model, ale nie będzie jeździł. Praktycznie wraz ze wzrostem skali rośnie kłopotliwość, bo np.: model dutry w skali 1:1 który tylko będzie stał i udawał prawdziwą, będzie przysłowiową "świętą krową".
 Można zrobić taki model, ale nie będzie jeździł. Praktycznie wraz ze wzrostem skali rośnie kłopotliwość, bo np.: model dutry w skali 1:1 który tylko będzie stał i udawał prawdziwą, będzie przysłowiową "świętą krową".

Można zrobić taki model, ale nie będzie jeździł. Praktycznie wraz ze wzrostem skali rośnie kłopotliwość, bo np.: model dutry w skali 1:1 który tylko będzie stał i udawał prawdziwą, będzie przysłowiową "świętą krową".