Tokarko - Frezarka

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Bolszewik

Tokarko - Frezarka

Post autor: Bolszewik »

Tokarko - frezarka ....
Dziś po raz kolejny potrzebowałem coś tam przefrezować (kanalik na klin w wałku). Jutro czy pojutrze będę potrzebował pewnie wytoczyć koło na paski klinowe.
Mam już pomału dość ciągłego jeżdżenia za byle czym, płacenia nie wiadomo ile + paliwo + flaszka + coś tam ....

Czy ktoś z Was ma lub miał do czynienia z takim ustrojstwem ? Ja wiem że to nie jest maszyna profesjonalna. Ale ja nie jestem profesjonalny mechanik. Mam jeszcze troszkę miejsca w garażu, ale na jedną maszynę nie na trzy.

Obecnie posiadam dość porządną wiertarkę stołową którą w razie zakupu tokarko-frezarki sprzedam.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
marek

Re: Tokarko - Frezarka

Post autor: marek »

Nie wiem czy na frezarce można toczyć ale ma tokarce można frezować. Do wrzeciona mocujesz frez a materiał do suportu. Odpowiednio ustawiasz posuwy. głębokość i paszli Oczywiście nie wszystko zrobisz ale konały pod kliny bez problemu.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Kolega właśnie na tokarce wkładał wałek w uchwyt, a do imaka montował swój taki dorobiony uchwyt z frezarką taką jak dremel czy coś - tam dawał frez, odpalał i korbką sobie "korbował" żeby był posuw wzdłuż kanalika na klin. Także na pryzmatyczne dało się zrobić. Z kolei kolega od którego kupiłem swoją wiertarkę WS-25 twierdził, że małe tematy robił na tej wiertarce - nawet dostałem od niego taki własnoręcznie zrobiony stół krzyżowy - coś w ten deseń. Ja nie próbowałem, ale może kiedyś spróbuję :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Martek

Post autor: Martek »

Bolszewik pisze: wczoraj, 22:10 + paliwo + flaszka + coś tam ....
to i tak masz raczej za półdarmo. na legalu na FV z 23% podatkiem to za 300zł nie chciałoby sie nikomu przestawiac maszyny, albo pisac programu dla jednej sztuki.

Jak będziesz chciał na swojej robić to też nie jest za darmo, zobacz za ile możesz kupić grube wałki na materiał, osprzęt i narzędzia do tokarni itd.

Kwestia jak często dorabiasz elementy. jak rzadko to nie warto.
ODPOWIEDZ