Remont/luz poosiowy
Remont/luz poosiowy
Cześć, składam silnik c360, wał starego typu wydał na pierwszy szlif, sprawdziłem luz poosiowy i wchodzi szczelinomierz 0,05mm, a 0,1 mm nie wejdzie, składać tak czy próbować dobrać inne półpierścienie?
Re: Remont/luz poosiowy
Jak robiliśmy szlif wału w 4011 to szlifiernia dopasowała płaszczyzny wału (przeszlifowała) i do tego odpowiednie pierścienie. I wszystko gra, luzu nie trzeba było mierzyć.
Re: Remont/luz poosiowy
Z tego co mi wiadomo półpierścienie oporowe do c-360 nominalne N000 mają grubość 3mm. Na I-szlif N030 3.30mm, więc nawet jakbyś pomieszał (N00 +N030) wtedy będziesz miał teoretycznie 0.035mm.
Ja w takich sytuacjach przecieram parę półpierścień na papierze ściernym, aczkolwiek przy twoim luzie 0.05mm ja bym składał jak jest, jeśli wał się gładko obraca.
Kolejną sprawą są nierówności po gwintach od koła zamachowego które mogą powodować haczenie, zakłamywanie pomiaru.
Mi zawsze z grubsza zakład dorzuca półpierścienie, także nie wiem jakie są dostępne w sklepie.
Ja w takich sytuacjach przecieram parę półpierścień na papierze ściernym, aczkolwiek przy twoim luzie 0.05mm ja bym składał jak jest, jeśli wał się gładko obraca.
Kolejną sprawą są nierówności po gwintach od koła zamachowego które mogą powodować haczenie, zakłamywanie pomiaru.
Mi zawsze z grubsza zakład dorzuca półpierścienie, także nie wiem jakie są dostępne w sklepie.
Ursus c-330/c-330M/c-4011