kupno ciągnika a formalności prawne,podział
kupno ciągnika a formalności prawne,podział
Witam panów mój znajomy sprzedaje ciągnik po śmierci brata na ktorego ciągnik stal a że ich było 3 to kazdy z nich dostał po ciągniku bo mieli w sumie 3.Teraz pytanie bo w sądzie był jakiś tam podzial niby to wszystko załatwione ale czeka jeszcze do 30dni na jakieś tam koncowe pismo nie wiem co to może być dokładnie,no i ja chcąc kupić taki ciągnik trochę się obawiam czy nie ciąży na tym ciągniku jakiś dług jak to zrobić bym nie miał potem problemów,ubezpieczenie jest tylko przeglądu brak bo stało to z 10 lat
Re: kupno ciągnika a formalności prawne,podział
Sekunda w google:
Aby sprawdzić zastaw na samochodzie, należy skorzystać z Centralnej Informacji o Zastawach Rejestrowych (Ministerstwo Sprawiedliwości) dla zastawów sądowych lub Rejestru Zastawów Skarbowych (Ministerstwo Finansów) dla zastawów skarbowych – najlepiej online przez wnioski elektroniczne, podając numer VIN, lub osobiście/pocztą, a także przez płatne raporty historii pojazdu (np. z VIN-info.pl), które agregują te dane.
Sprawdzanie zastawu sądowego (Centralna Informacja o Zastawach Rejestrowych)
Online (ePUAP/Portal): Złóż wniosek elektroniczny, podając VIN oraz PESEL/REGON właściciela; wymagany jest podpis elektroniczny i opłata.
Osobiście: W Punkcie Obsługi Interesanta lub ekspozyturze w wybranych sądach rejonowych w Warszawie, składając wniosek.
Korespondencyjnie: Wysyłając wniosek do Centrali w Warszawie (ul. Czerniakowska 100).
Sprawdzanie zastawu skarbowego (Rejestr Zastawów Skarbowych)
Online: Najłatwiej i za darmo na stronie rejestru zastawów skarbowych, wpisując numer VIN lub rejestracyjny pojazdu.
Bardzo mala szansa by ciagnik byl obciazony. Ja kiedys kupilem traktor z wspisem w dowodzie, ze jest zastawem kredytu w BS. W starostwie wymagali ode mnie zaswiadczenia z banku, ze kredyt zostal splacony.
Aby sprawdzić zastaw na samochodzie, należy skorzystać z Centralnej Informacji o Zastawach Rejestrowych (Ministerstwo Sprawiedliwości) dla zastawów sądowych lub Rejestru Zastawów Skarbowych (Ministerstwo Finansów) dla zastawów skarbowych – najlepiej online przez wnioski elektroniczne, podając numer VIN, lub osobiście/pocztą, a także przez płatne raporty historii pojazdu (np. z VIN-info.pl), które agregują te dane.
Sprawdzanie zastawu sądowego (Centralna Informacja o Zastawach Rejestrowych)
Online (ePUAP/Portal): Złóż wniosek elektroniczny, podając VIN oraz PESEL/REGON właściciela; wymagany jest podpis elektroniczny i opłata.
Osobiście: W Punkcie Obsługi Interesanta lub ekspozyturze w wybranych sądach rejonowych w Warszawie, składając wniosek.
Korespondencyjnie: Wysyłając wniosek do Centrali w Warszawie (ul. Czerniakowska 100).
Sprawdzanie zastawu skarbowego (Rejestr Zastawów Skarbowych)
Online: Najłatwiej i za darmo na stronie rejestru zastawów skarbowych, wpisując numer VIN lub rejestracyjny pojazdu.
Bardzo mala szansa by ciagnik byl obciazony. Ja kiedys kupilem traktor z wspisem w dowodzie, ze jest zastawem kredytu w BS. W starostwie wymagali ode mnie zaswiadczenia z banku, ze kredyt zostal splacony.
-
Absentmided
Nie słyszałeś o zajęciu pojazdu przez zus ? Chyba nie da się tego sprawdzic
Jeśli było 3 osoby i 3 ciągniki to każda z osób dziedziczących ma 1/3 każdego ciągnika. Chyba że miał dzieci/rodzice żyją to oni także są uwzględnieni w spadku.Nie będzie to tak proste jak się wydaje.
ich rodzice już pomarli on nie ma dzieci drugi brat ma syna a 3-ci to nie wiem a jesli chodzi to na stronie rejest zastawów wymagane jest wpisanie numeru identyfikacyjnego to co mam wpisać 
PS:do tego przygotowałem oświadczenie sprzedającego o braku obciążeń abym mógł sie w razie czego wykazać,czy takie oświadczenie będzie potrzebne w urzędzie przy rejestracji
PS:do tego przygotowałem oświadczenie sprzedającego o braku obciążeń abym mógł sie w razie czego wykazać,czy takie oświadczenie będzie potrzebne w urzędzie przy rejestracji
Nie ma co panikowac, praktycznie bez szans na obciazenie.
Kazdy inny samochod z olx moglby byc tak samo obciazony a nikt tego nie sprawdza.
Jaki ciagnik kupujesz?
Kazdy inny samochod z olx moglby byc tak samo obciazony a nikt tego nie sprawdza.
Jaki ciagnik kupujesz?
mtz 82 bo t25 sprzedałem no i chciałbym trochę sobie ułatwić prace w polu
Dobry ekonmiczny wybor na male gospodarstwo. Lepsze to niz dokladanie napedu do 4011.
Spokojnie nadaje sie jako tylko jedyny ciagnik na 20ha ciezkiej ziemi.
Zaora ciezka gline, opryskasz, i ziemniaki uprawisz.
Spokojnie nadaje sie jako tylko jedyny ciagnik na 20ha ciezkiej ziemi.
Zaora ciezka gline, opryskasz, i ziemniaki uprawisz.
no tak a 4011 zastapi prace t25,aczkolwiek trochę się to przeciąga jakiś cieżki temat z tym gościem obiecał że odpalimy go jak miną te mrozy ale on chyba czeka na tą jakąś decyzje z sądu co mu ma przyjść,zobaczymy jeśli nie będę zmuszony kupić jumza lub 8011
Dziś jeszcze z nim rozmawiałem i mówił że ubezpieczenie jest na niego a dowód jeszcze na jego zmarłego brata więc pytam was czy nie będzie z tym problemu przy rejestracji
No to zależy czy ten chlop bedzie mial z sadu, czy od notariusza potwierdzenie nabycia w spadku tego traktora.
Sam dowod na nieżyjącego dziadka nic ci nie daje... musisz miec ciąglość własności od denata do Ciebie.
Sam dowod na nieżyjącego dziadka nic ci nie daje... musisz miec ciąglość własności od denata do Ciebie.
Mówił że czeka na jakąś decyzję z sądu że na niego bedzie mtz na brata 360 i na kolejnego 330 czy do umowy musimy spisać jakieś dodatkowe dokumenty 
No musi Ci przekazac dokument, ze jest wlascicielem MTZ. Np Notarialny dzial spadku.
Czy ja to muszę załączyć przy rejstracji czy jest to dokument tylko dla mnie
Tak musisz załączyć ponieważ w dowodzie rejestracyjnym i w systemie Cepik denat widniej jako właściciel. Musisz udokumentować, że prawo własności przeszło na Ciebie. Musi być cała ścieżka z denata na tego sąsiada (podział spadku sądownie lub notarialnie) i umowa sprzedaży miedzy nim a Tobą.
No chyba, żeby ten sprzedający by przerejestrował MTZ'a na siebie to wystarczyłaby tylko umowa K-S między wami.
No chyba, żeby ten sprzedający by przerejestrował MTZ'a na siebie to wystarczyłaby tylko umowa K-S między wami.
no nawet jeżeli by zarejestrował na siebie to ile musi minąć czasu aby można było znowu zawrzeć umowę k-s= ja-znim
PS:to nie chodzi o sąsiada tylko to byli bracia czyli musi przejść proces własnasci z brata denata na brata
PS:to nie chodzi o sąsiada tylko to byli bracia czyli musi przejść proces własnasci z brata denata na brata