Ursus C-4011 światło stop
Ursus C-4011 światło stop
Gdy wciskam pedał hamulca zapala się prawy kierunkowskaz i świeci się światłem ciągłym do póki nie puszczę hamulca. Może miał ktoś taki przypadek, co może być przyczyną ?
Re: Ursus C-4011 światło stop
Podejrzewam słaba lub brak masy w reflektorze
Kierunkowskaz sam się świeci czy razem ze światłem stop? Wygląda na pomyłkę w okablowaniu
Jeżeli lewa strona nie świeci w ogóle a żarówki całe to najpierw zobacz miernikiem czy dochodzi do nich 12V na wciśniętym hamulcu. Jeżeli tak to słaba masa, jeżeli nie to trzeba kable przedzwonić.
Ursus C-4011 1968r., Ursus C-328 1962r.
Kierunkowskaz świeci się razem ze światłem stop, tylko że dużo słabiej niż gdy włączę sam kierunkowskaz
Jak sprawdzisz miernikiem to najprawdopodobniej będziesz miał ciągłość o rezystancji kilku ohmów między biegunem dodatnim kierunkowskazu i światła stop. Najprawdopodobniej izolacja sparciała i zwiera między przewodami.
Zwarcie możesz mieć między deską rozdzielczą a kostką lub między kostką a lampą. Najprościej wypiąć przewody na kostce i sprawdzić miernikiem gdzie jest przebicie.
Możliwe też, że przebija na samej kostce od zanieczyszczeń lub w bezpiecznikach ale raczej większa szansa, że rozsypała się izolacja przewodów.
Zwarcie możesz mieć między deską rozdzielczą a kostką lub między kostką a lampą. Najprościej wypiąć przewody na kostce i sprawdzić miernikiem gdzie jest przebicie.
Możliwe też, że przebija na samej kostce od zanieczyszczeń lub w bezpiecznikach ale raczej większa szansa, że rozsypała się izolacja przewodów.
Rozumiem, że nic nie grzebałeś, a wcześnie było dobrze?
Głowy nie dam czy takie, ale na pewno bardzo podobne cyrki miewałem z winy samej szeroko pojętej masy w lampie, a nie z żadnymi kablami po drodze, choć i tego nie można wykluczyć. Krótko mówiąc niezbadane są drogi masy.
A jeszcze większe cyrki bywają u mnie z przodu jak żarówki świecą trochę krótkim, trochę długim...
Głowy nie dam czy takie, ale na pewno bardzo podobne cyrki miewałem z winy samej szeroko pojętej masy w lampie, a nie z żadnymi kablami po drodze, choć i tego nie można wykluczyć. Krótko mówiąc niezbadane są drogi masy.
A jeszcze większe cyrki bywają u mnie z przodu jak żarówki świecą trochę krótkim, trochę długim...
A jak mryga kierunkowskaz to mryga też stop? Tak czy owak najłatwiej rozpiąć na kostce i pomierzyć miernikiem. Na ślepo nic się nie naprawi ;d
-
wojtek12321
Najprościej aby sprawdzić czy w lampie brak masy, to wziąć kawał kabla i "umasowić" lampę "na krótko", jak zadziała, to wiadomo że brak masy, jak nie zadziała, to dopiero szukać błędu w reszcie instalacji...