władimirec t25 świeci się kontrolka ...
władimirec t25 świeci się kontrolka ...
Witam 
mam taki problem
gdy włączam masę w swoim Władku to świeci się ta czerwona kontrolka z prawej strony
gdy zapalisz silnik ma ona zgasnąć a u mnie nie gaśnie
co się mogło stać ?
Pierwszy raz mam ten problem

mam taki problem
gdy włączam masę w swoim Władku to świeci się ta czerwona kontrolka z prawej strony
gdy zapalisz silnik ma ona zgasnąć a u mnie nie gaśnie
co się mogło stać ?
Pierwszy raz mam ten problem
RE: władimirec t25 świeci się kontrolka ...
ładowanie jest do oporu ...

Zmierz miernikiem powinno byc około 14,4 do oporu tzn jakie?

A może sprawdź po prostu czy nie masz zbyt luźnego paska przy alternatorze, bo może się ślizgać. Mi się raz zerwał, kupiłem nowy,założyłem i po jakimś czasie pracy znowu się kontrolka zaczyna świecić. Pasek się rozciągnął i  trzeba było go naprężyć z powrotem, później już nie miałem tego problemu.  *annoy*

@baro - na +30 
@MaciekXxX - dzięki za podpowiedź jutro muszę to sprawdzić bo o tym nie wiedziałem że może się przez to świecić. ona się nie świeci światłem ciągłym tylko tak jak się gazu doda to mocniej jak się odejmie to mniej

@MaciekXxX - dzięki za podpowiedź jutro muszę to sprawdzić bo o tym nie wiedziałem że może się przez to świecić. ona się nie świeci światłem ciągłym tylko tak jak się gazu doda to mocniej jak się odejmie to mniej

Jak doda się gazu i przygasa to masz brak ładowania lub ładuje słabo ja ostatnio też robiłem remont alternatora tak profilaktycznie 

ale to można tak jeździć puki nie zrobię ? 
bo kurka jest trochę tego do objechania

bo kurka jest trochę tego do objechania
Tzn, jak będziesz jeździł to nic się nie stanie tylko jak już musisz jechać to staraj się rzadko traktor odpalać i gasić, jak najmniej używać urządzeń elektrycznych - brak ładowania oznacza że akumulator nie jest ładowany, więc prąd który traci przy rozruchu nie wraca do niego.
To jest ciekawostka, bo ja jeździłem C 330 bez ładowania ponad rok, ale po prostu o tym nie wiedziałem, bo nie mam kontrolki ładowania. Muszę skombinować amperomierz jakiś 

Dodam jeszcze że akumulator to 12 v 125 ah ZAP Sznajder

To jest ciekawostka, bo ja jeździłem C 330 bez ładowania ponad rok, ale po prostu o tym nie wiedziałem, bo nie mam kontrolki ładowania. Muszę skombinować amperomierz jakiś

Dodam jeszcze że akumulator to 12 v 125 ah ZAP Sznajder
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
						C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Okazało się że kontrolka świeci się przez to że ma za duże ładowanie bo na 19,9 mierzyłem woltomierzem i co teraz zrobić. jutro w polu muszę rozłączać i włączać masę bo cóż innego aby nie ładował tak mocno . 
proszę o pomoc

proszę o pomoc
Wymiana regulatora napiecie ci pomorze. ale przy okazji wymień sobie szczotki i mostek prostowniczy pare groszy dołożysz a spokój na lata

problem został rozwiązany 
Po dokręcałem śruby kabli od masy. Kontrolka przestała się świecić.
A całym problemem tego że ładowanie było takie wysokie za szwankował przełącznik Zima - Lato. Trochę go przerobiłem po swojemu i jest dobrze teraz ładowanie jest od 12,2 do 13.

Po dokręcałem śruby kabli od masy. Kontrolka przestała się świecić.
A całym problemem tego że ładowanie było takie wysokie za szwankował przełącznik Zima - Lato. Trochę go przerobiłem po swojemu i jest dobrze teraz ładowanie jest od 12,2 do 13.
- chrapek3011
To słabiutkie to ładowanie 14-14,4.

u mnie w instrukcji obsługi pisze od 12 do 13 latem zimą od 14 do 16  czyli takie jak ma być
 czyli takie jak ma być 

czyli takie jak ma być
 czyli takie jak ma być 
- 
				krzychu2805
To akumulatory ci długo nie posłużą przy takim ładowaniu. Jak kolega wyżej 14-14.4V

mają ponad 10 lat 
Rozmyślam czy nie przestawić go na położenie zima w tedy będzie leprze ładowanie i lepiej palił będzie bo teraz jak stoi dziś cały dzień to nie wiem czy mi jutro dygnie bez pomocy prostownika

Rozmyślam czy nie przestawić go na położenie zima w tedy będzie leprze ładowanie i lepiej palił będzie bo teraz jak stoi dziś cały dzień to nie wiem czy mi jutro dygnie bez pomocy prostownika
No to lepiej podkręć. Ja mam powyżej 14V ładowanie 

- 
				krzychu2805
Dokładnie u mnie jest 14.2-14.4V:)

- 
				Artur.jimi
Re: władimirec t25 świeci się kontrolka ...
Witam wszystkich.
Mam problem mój ivek nie ładuje a nawet rozładowuje Aku. Ostatnio zmieniłem rozrusznik na nowy wysokoobrotowy, po zmianie rozrusznika kontrolka ładowania zaczęła świecić tak, że oczy chce wypalić, wcześniej lekko się jarzyla i ładowanie napewno było, bo sprawdzane miernikiem. Dodam, że przy alternatorze mam taką plastikową pomaranczową puszkę, wygląda jak przekaźnik. Jeden styk w niej jest upalony i kabel zwęglony. Czy ta pucha może mieć na to wpływ? I czy jest to regulator napięcia? Bo co osoba to inną wersję słyszę. Dodam jeszcze, że przy zmianie rozrusznika był luzowany pasek i naciągany jeszcze raz, myślę, że uciagl3m go mocniej niż był wczesniej, może też ma to jakiś wpływ. Poniżej link do zdj tego alternatora. Z góry dziękuję za pomoc.
https://photos.app.goo.gl/PcGjkGXHg6YR9QH57

Mam problem mój ivek nie ładuje a nawet rozładowuje Aku. Ostatnio zmieniłem rozrusznik na nowy wysokoobrotowy, po zmianie rozrusznika kontrolka ładowania zaczęła świecić tak, że oczy chce wypalić, wcześniej lekko się jarzyla i ładowanie napewno było, bo sprawdzane miernikiem. Dodam, że przy alternatorze mam taką plastikową pomaranczową puszkę, wygląda jak przekaźnik. Jeden styk w niej jest upalony i kabel zwęglony. Czy ta pucha może mieć na to wpływ? I czy jest to regulator napięcia? Bo co osoba to inną wersję słyszę. Dodam jeszcze, że przy zmianie rozrusznika był luzowany pasek i naciągany jeszcze raz, myślę, że uciagl3m go mocniej niż był wczesniej, może też ma to jakiś wpływ. Poniżej link do zdj tego alternatora. Z góry dziękuję za pomoc.
https://photos.app.goo.gl/PcGjkGXHg6YR9QH57