Wyciek oleju silnikowego z pompy wtryskowej w S 320
Wyciek oleju silnikowego z pompy wtryskowej w S 320
Nie jestem mechanikiem a też  silnik przy moim Samie nie  pierwszej młodości i byle kto nie będzie  mógł ustalić przyczyny usterki.
Do rzeczy, po wypchaniu zaślepek w głowicy przez lód dostała się woda do silnika i pojawił się wyciek oleju przez otwór w pompie w którym widać jak pracuje tłoczek. Głowicę naprawiłem, zalałem nowym olejem ale wyciek na wysokich obrotach pojawia się nadal. Stan oleju pomiędzy kreskami w połowie, filtr oleju wyczyszczony był, woda się nie dostaje, kompresji nie mierzyłem ale nie ma przedmuchu przez uszczelkę. Proszę o pytania lub propozycje co sprawdzić.
Edit:
Widzę że to ciężki orzech do zgryzienia nie tylko dla mnie. Z obawy że źle zostałem zrozumiany to podam link do filmiku z tym silnikiem. Stan z przed remontu.
Najbardziej cieknie z tego elementu który reguluje dawkę paliwa.
http://www.przeklej.pl/plik/sam-avi-0026qk4c37tb

Do rzeczy, po wypchaniu zaślepek w głowicy przez lód dostała się woda do silnika i pojawił się wyciek oleju przez otwór w pompie w którym widać jak pracuje tłoczek. Głowicę naprawiłem, zalałem nowym olejem ale wyciek na wysokich obrotach pojawia się nadal. Stan oleju pomiędzy kreskami w połowie, filtr oleju wyczyszczony był, woda się nie dostaje, kompresji nie mierzyłem ale nie ma przedmuchu przez uszczelkę. Proszę o pytania lub propozycje co sprawdzić.
Edit:
Widzę że to ciężki orzech do zgryzienia nie tylko dla mnie. Z obawy że źle zostałem zrozumiany to podam link do filmiku z tym silnikiem. Stan z przed remontu.
Najbardziej cieknie z tego elementu który reguluje dawkę paliwa.
http://www.przeklej.pl/plik/sam-avi-0026qk4c37tb
RE: Wyciek oleju silnikowego z pompy wtryskowej w S 320
Odkręć pompę wtryskową, tam powinien być jakiś uszczelniacz. 
Chyba że jest w pokrywie rozrządu, ale tak czy inaczej pompę musisz zdemontować.
Jeśli kiepsko czujesz się w mechanice to raczej kogoś poproś o pomoc. Po co masz się uczyć na swoich błędach.

Chyba że jest w pokrywie rozrządu, ale tak czy inaczej pompę musisz zdemontować.
Jeśli kiepsko czujesz się w mechanice to raczej kogoś poproś o pomoc. Po co masz się uczyć na swoich błędach.
Najgorsze że nie widzę tam żadnego uszczelniacza. Mam książkę serwisową i katalog części i jakoś brak mi koncepcji.
http://obrazki.elektroda.net/14_1268443443.jpg
Pompę rozbierałem już kilka razy i czyściłem więc się tego nie boję tylko ...tam nic nie ma. Chyba że w pokrywie ale chciałbym tą możliwość sprawdzić na samym końcu. Nie mam czym zmierzyć ciśnienia oleju bo może jest za duże i dlatego tak wyrzuca. Dodam że silnik pracował na wolnych obrotach 1,5 h i się nic nie lało ale jak dodam gazu to cieknie po chwili. Na ściągnięcie pokrywy zawsze przyjdzie czas a może to jakiś banał.
Nagram kolejny filmik jak skończę, nie poznacie maszyny .Tylko ten wyciek ...
.Tylko ten wyciek ...

Nikomu nic do głowy nie przychodzi?
Napisałem do ASO do andori i zero odpowiedzi. Nie mam pojęcia o co caman.
Kończę składać podnośnik hydrauliczny i pasuje odpalić silnik a nie znam przyczyny

http://obrazki.elektroda.net/14_1268443443.jpg
Pompę rozbierałem już kilka razy i czyściłem więc się tego nie boję tylko ...tam nic nie ma. Chyba że w pokrywie ale chciałbym tą możliwość sprawdzić na samym końcu. Nie mam czym zmierzyć ciśnienia oleju bo może jest za duże i dlatego tak wyrzuca. Dodam że silnik pracował na wolnych obrotach 1,5 h i się nic nie lało ale jak dodam gazu to cieknie po chwili. Na ściągnięcie pokrywy zawsze przyjdzie czas a może to jakiś banał.
Nagram kolejny filmik jak skończę, nie poznacie maszyny
 .Tylko ten wyciek ...
.Tylko ten wyciek ...Nikomu nic do głowy nie przychodzi?
Napisałem do ASO do andori i zero odpowiedzi. Nie mam pojęcia o co caman.
Kończę składać podnośnik hydrauliczny i pasuje odpalić silnik a nie znam przyczyny
Zrób dokładne zjecie bo filmik nie jest najlepszej jakości i umieść zaznacz na zdjęciu z ką spróbuj ten element wymontować oczyścić do stanu chirurgicznego i osadzić na jakiejś paście chyba ze to jakaś sekcja lub element ruchomy...

Ja też mam ten sam problem tylko że mi to się lało dość mocno i po rozebraniu pompy nic uszkodzonego nie zauważyłem, nie  ma tam żadnego uszczelniacza . Przychodzi mi na myśl tylko to, że może podciśnienie się zrobiło i pociągło olej.

Wszystkie elementy silnika były czyszczone czyli myte i przedmuchane i schludnie poskładane. 
Myślę że rozwiązanie miałem cały czas pod nosem. Niżej screen z instrukcji obsługi. Dziś mnie natchnęło by ją przeczytać jeszcze raz...
http://img51.imageshack.us/i/pompau.jpg/
Bo to jak z piciem: "czytać to cza umieć"
Sprawdzę to jak poskładam Sama,w tej chwili jestem w trakcie remontu przekładni kontowej, skrzyni biegów i montuję podnośnik hydrauliczny. Zdam wam relację jak się z tym uporam ale to na bank ta przyczyna bo wszystkie inne wyeliminowane.
punto1108, myślę że Ci pomogłem

Myślę że rozwiązanie miałem cały czas pod nosem. Niżej screen z instrukcji obsługi. Dziś mnie natchnęło by ją przeczytać jeszcze raz...
http://img51.imageshack.us/i/pompau.jpg/
Bo to jak z piciem: "czytać to cza umieć"

Sprawdzę to jak poskładam Sama,w tej chwili jestem w trakcie remontu przekładni kontowej, skrzyni biegów i montuję podnośnik hydrauliczny. Zdam wam relację jak się z tym uporam ale to na bank ta przyczyna bo wszystkie inne wyeliminowane.
punto1108, myślę że Ci pomogłem

To jest bardzo możliwe.
Jak naprawię pompę to się tą możliwość sprawdzi.
A co to za książka,
bo ja mam też książki ale takiej nie mam?

A co to za książka,
Mi pojawił się wyciek jak poszła woda do oleju,wtedy lało się cały czas. Po wymianie oleju i wymyciu wszystkiego wyciek pojawia się tylko na wysokich obrotach. "Starzy" użytkownicy przestrzegali właśnie przed tym by ten element był zawsze czysty, że kłopoty z zapalaniem to też wina tego że nie "oddycha". Był też temat na forum "elektroda" gdzie gość żalił się że podczas jazdy z górki pojawił się wyciek (zlał mu się olej do głowicy bo był duży pochył i zatkał ten wywietrznik), tam mu nikt też na to nic nie poradził.punto1108 napisał/a:
To jest bardzo możliwe.
A co to za książka,
Instrukcje zdobyłem w ASO w Andorii,po prostu poprosiłem ich i mi zeskanowali. Wrzuciłem je do tematu z instrukcjami:
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... post_46178
A więc pompa naprawiona, odpowietrznik wymyłem w benzynie i po odpaleniu się już nie lało. 
A pro po to nowa pompa do S-320 kosztuje 400zł

Dzięki za link ~PawOs

A pro po to nowa pompa do S-320 kosztuje 400zł
Dzięki za link ~PawOs