Sprzęgło Zetor 5718
Sprzęgło Zetor 5718
Witam wszystkich. Niedawno nabyłem zetorka 5718. Będę go odmawiał na wiosnę i robił kilka spraw mechanicznych a raczej wycieków. Tylko nurtuje mnie jedna rzecz. Czy oryginalnie zdarzały się wersję bez sprzęgła 5 minutowego ? Nie wiem Poki co ci tam siedzi w środku. Czy jest jedno łożysko czy 2.

Re: Sprzęgło Zetor 5718
Najszybciej  i najprościej  zobaczyć  przez okienko co tam faktycznie  jest    być może  ktoś  wyrzucił  5minutowe i zrobił na jednym   różne kombinacje się  spotyka w tych ciągnikach   przez lata użytkowania

Ursus C-4011 Zetor 3011 major x4  Fortschritt E512
No tak wiem. Tyle że trochę kiepsko wydać bo kabina ogranicza dostęp do okienka. Spróbuję coś popatrzeć jeszcze. Najwyżej go rozjade i zrobię tak jak należy ten 2 stopień. Jak w środku wszystko jest to może wystarczy dołożyć dźwigienki i widełki. Orientujesz się może jak potem ustawić sprzęgło ? Tzn jakie mają być odległości od łapek do łożysk ?

O ile kojarzę, przy sprezynie talerzowej łapki reguluje się na zero praktycznie. Tak to prawda dostepndo okienka jest wprost idealny  chyba najlepiej podlewarować sobie kabine do gory od przodu
 chyba najlepiej podlewarować sobie kabine do gory od przodu

Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
						- kumarzysta
Była nie była, od razu wstawiaj druga i nie patrz

No tak trzeba zrobić bo łapki są krótsze od 2 stopnia. Co jeszcze potrzebuje oprócz tych 4 elementów tzn łożyska dźwigienki i walka zebatego 2 stopnia no i sprężyny. Chodzi mi o to co ma być w obudowie. Na zewnątrz wiem.