W tym temacie było o tym najwięcej więc pozwolę sobie powrócić do zagadnienia o  przekładni kierowniczej do 4011   z wałkiem na "
kulki" .
Mam zamiar zamontować takie coś u sobie i po prześledzeniu wątku widzę pewne rozbieżności.
alufelga pisze: ↑24 lut 2014, 19:14
Nakrętka posiada kulki łożyskowe, zatem rozmiar jest większy i należy w lewym wale układu kierowniczego wyszlifować szlifireką przestrzeń dla koszyka (prowadnicy kulek)

BPC pisze: ↑31 paź 2020, 21:17
W następnej kolejności trzeba było niestety zbeszcześcić wałek prawy. Fabrycznie niestety nie zostawia on żadnego miejsca na koszyk kulek na nakrętce dlatego trzeba było trochę z niego materiału ściągnąć żeby w ogóle umożliwić montaż obu wałków w korpusie oraz żeby umożliwić ruch nakrętki góra dół.

chrapek3011 pisze: ↑18 paź 2020, 9:40
Montując to ustaliłem metodą prób.Nikogo nie podpatrując.A wybrałem dwa wałki symetrycznie.Wałek z kostką wsunąłem od strony przekładni bez rozbierania,potem założyłem wałki lewy i prawy i po temacie.To była szybka akcja i nawet zdjęć nie mam.Na moim FB gdzieś było jakieś zdjęcie z zakupu tylko.

Jeden z kolegów szlifował lewy wałek przekładni, drugi z Was szlifował prawy wałek, a kol. Chrapek obydwa wałki.
Dochodzę do wniosku, że wystarczy jeden i chyba nie ma znaczenia , który z wałków to będzie ? 
Nie ma znaczenia czy   koszyk prowadzący kulki w kostce( nakrętce)   będzie od strony silnika czy skrzyni ?  
Jak go osadzimy tak będzie dobrze,  a szlifujemy tylko ten wałek,  który jest od strony koszyka kulek ? 
chrapek3011 pisze: ↑18 paź 2020, 9:40
Wałek z kostką wsunąłem od strony przekładni bez rozbierania,potem założyłem wałki lewy i prawy i po temacie.To była szybka akcja [...]

Pronar 82A pisze: ↑19 paź 2020, 19:47
Przejdzie w całości przez otwór kolumny, bo nie próbowałem ?

Też  nie rozumiem od której strony było to wsunięte, wałek przejdzie  od boku przekładni kierowniczej, tu gdzie przykręcamy obudowy - tuleje wałków przekładni ? 
Na pewno nie z góry przez otwór osadzenia łożyska górnego. 
Druga sprawa, nieco powiązana.
Ursus pisze: ↑01 lis 2020, 22:32
Uszczelki kupuje gotowe

Ursus pisze: ↑01 lis 2020, 23:47
Tak czy inaczej lekko smaruje Reinzem zawsze 

Również stosuję Reinzosil będąc  z niego bardzo zadowolonym, ale pojawiła się mała skaza na jego doskonałości.
W 4011 miałem już złożoną, na gotowo i uszczelnioną Reinzosilem, przekładnię kier.  ze zwykłą nakrętką. Chcąc ją teraz zmienić na "kulkową"  zdjąłem tuleje wałków, w miejscu uszczelnień jest rdza.......    

Typowy efekt uboczny utwardzania silikonów .
Dajecie rinza i uszczelki , czy czasami samego rinza ?