Dla lubiących obserwować zwierzęta
- 
				wojtek12321
Re: Dla lubiących obserwować zwierzęta
Żeś mu przyświecił lampą błyskową po oku 
Fajne zdjęcie z bliska Ja za głośno chodzę i zawsze zdąży się zwinąć zanim jakiegoś namierzę gdzie tupta
 Ja za głośno chodzę i zawsze zdąży się zwinąć zanim jakiegoś namierzę gdzie tupta  

Fajne zdjęcie z bliska
 Ja za głośno chodzę i zawsze zdąży się zwinąć zanim jakiegoś namierzę gdzie tupta
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Zdjęcie zrobione przez otwarte okno od piwnicy.
Jeż jak chodzi po podwórku zostawia charakterystyczne ślady
 jak chodzi po podwórku zostawia charakterystyczne ślady i nie są to ślady jego stóp
 i nie są to ślady jego stóp

Jeż
U nas jeże niestety częściej na drodze widuje  ale ostatnio udało nam się odratować gołębia, którego dopadł kot.
 ale ostatnio udało nam się odratować gołębia, którego dopadł kot.

ale ostatnio udało nam się odratować gołębia, którego dopadł kot.
 ale ostatnio udało nam się odratować gołębia, którego dopadł kot.Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Ja akurat mieszkam na uboczu blisko lasu i u mnie zwierząt mnóstwo. Sarny codziennie po polach chodzą i nie raz widywałem lisy u siebie na podwórku nie mówiąc o łasicowatych, których jest wszędzie pełno. W drodze do pracy nad ranem spotykam po kilka jeży na raz. Ten ze zdjęcia mieszka u mnie na podwórku pod paletami z drewnem.  

Zazdroszczę takiego miejsca na Ziemi 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Ja z pewnym zaskoczeniem zaobserwowałem w centrum 40 tyś miasta: 
Lisa wyjadającego resztki ze śmietnika(zapuścił się z daleka, czy mieszka gdzieś pod nosem ludzi?), tchórza któremu, za bardzo nie przeszkadzało, że 20m obok spacerują ludzie.
Jeże, czy różne ptaki ( inne niż na wsi) to norma.

Lisa wyjadającego resztki ze śmietnika(zapuścił się z daleka, czy mieszka gdzieś pod nosem ludzi?), tchórza któremu, za bardzo nie przeszkadzało, że 20m obok spacerują ludzie.
Jeże, czy różne ptaki ( inne niż na wsi) to norma.
We wtorek 22 czerwca, po godz. 18, z tatą podjechaliśmy na łąkę za drogą naprzeciwko domu. Po łące szły 3 dorosłe łosie bez poroży. Wtedy padał deszcz. Pierwszy raz wtedy widziałem łosie z bliska.

Ptaki wolnosci
1szy leg gotowy do samodzielnego zycia

1szy leg gotowy do samodzielnego zycia

U mnie dymówki dopiero siedzą na jajkach.Dwa lata z rzędu zmarnowały się  przez upały. Gniazdo mają w komórce tuż pod dachem a tam  było z 50 stopni bo dach z papy Na razie jest chłodno to może w tym roku pierwszy raz wylecą. Gdy poprzednio zorientowały się że  nie dadzą rady wychować przez ten upał to zabiły swoje  młode i wyrzuciły z gniazda. Przyroda jest piękna, ale i  okrutna.

U mnie trzeci rok z rzędu nie ma jaskółek ....
Zawsze miały gniazdo na lampie w stajni, ale musiałem je rozwalić żeby zmienić żarówkę.
Oczywiście czekałem z wymianą do końca sezonu. Niestety już nie wróciły. Co prawda w tym roku przez kilka dni krążyły nad podwórkiem i nawet wlatywały do stajni, ale gniazda nie zbudowały.

Zawsze miały gniazdo na lampie w stajni, ale musiałem je rozwalić żeby zmienić żarówkę.
Oczywiście czekałem z wymianą do końca sezonu. Niestety już nie wróciły. Co prawda w tym roku przez kilka dni krążyły nad podwórkiem i nawet wlatywały do stajni, ale gniazda nie zbudowały.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Młody leleń  
Zwierzyna ostatnimi czasy bardzo zatraciła strach przed człowiekiem.
Podszedłem dziś sarnę na odległość kilkunastu metrów do tego byłem z psem. Szedłem torowiskiem, a więc głośno, ale zwierzyna nie reaguje na hałas od torów bo nauczyła się że to niczemu nie grozi.
To się mądrze nazywa zmiany antropomorficzne w środowisku - chyba ....

Zwierzyna ostatnimi czasy bardzo zatraciła strach przed człowiekiem.
Podszedłem dziś sarnę na odległość kilkunastu metrów do tego byłem z psem. Szedłem torowiskiem, a więc głośno, ale zwierzyna nie reaguje na hałas od torów bo nauczyła się że to niczemu nie grozi.
To się mądrze nazywa zmiany antropomorficzne w środowisku - chyba ....
Dymówki raczej nie kleją gniazda do ściany tak jak oknówki , tylko muszą mieć jakąś podpórkę.U mnie są na belce. Przyczep im do ściany pod sufitem jakąś drewnianą półeczkę a pewnie coś na niej zbudują. Bo widać że miejsce im się podoba.Bolszewik pisze: ↑04 lip 2021, 20:58 U mnie trzeci rok z rzędu nie ma jaskółek ....
Właśnie ta lampa stanowiła półeczkę bo jest na ścianie tuż pod sufitem obok drzwi. Czyli łatwy wlot/wylot i bezpiecznie od kota.
Zrobiłem też półkę na przeciwległej ścianie stajni, ale też nie załapało.
Prawdopodobnie jest za mało owadów, albo jakieś inne przyczyny ?
Komarów i innego robactwa jest masa bo mieszkam de facto w lesie. Kilka lat temu jaskółki wychowały trzy mioty. W literaturze znalazłem że mogą mieć nawet cztery lęgi. Przy czym starsze rodzeństwo pomaga w wychowaniu młodszego.
Czy to możliwe że "moje" jaskółki wyginęły i inne nie chcą się zagnieździć ?
Oknówką niestety nie pozwolę na gniazdowanie bo zabrudzą mi elewacje inna rzecz że nigdy nie było u mnie tej odmiany.
Zawsze gniazda były w stajni, a pamięcią sięgam do połowy lat osięmdziesiątych.

Zrobiłem też półkę na przeciwległej ścianie stajni, ale też nie załapało.
Prawdopodobnie jest za mało owadów, albo jakieś inne przyczyny ?
Komarów i innego robactwa jest masa bo mieszkam de facto w lesie. Kilka lat temu jaskółki wychowały trzy mioty. W literaturze znalazłem że mogą mieć nawet cztery lęgi. Przy czym starsze rodzeństwo pomaga w wychowaniu młodszego.
Czy to możliwe że "moje" jaskółki wyginęły i inne nie chcą się zagnieździć ?
Oknówką niestety nie pozwolę na gniazdowanie bo zabrudzą mi elewacje inna rzecz że nigdy nie było u mnie tej odmiany.
Zawsze gniazda były w stajni, a pamięcią sięgam do połowy lat osięmdziesiątych.
Populacja jaskolek czy nawet wrobli bardzo sie skurczyla przez ostatnie kilkadziesiat lat przez agresywna dzialalnosc czlowieka po prostu jest ich o polowe mniej niz w latach 80tych i dlatego u Cb sie nie osiedlily.
U mnie kiedys mialy po 3 legi teraz maja po 2 legi w roku.
Zauwazylem ze to ptaki bardzo bitne nie toleruja drugiej pary kolo siebie,a kot czy nawet jastrzab im nie strasznyJastrzebia atakuja calym stadem
  nie toleruja drugiej pary kolo siebie,a kot czy nawet jastrzab im nie strasznyJastrzebia atakuja calym stadem  

U mnie kiedys mialy po 3 legi teraz maja po 2 legi w roku.
Zauwazylem ze to ptaki bardzo bitne
 nie toleruja drugiej pary kolo siebie,a kot czy nawet jastrzab im nie strasznyJastrzebia atakuja calym stadem