Suwnica w garażu
RE: Suwnica w garażu
W zasadzie to sama się zrobiła, bo te belki spinają wieniec budynku.

- S 60 bombaj
Tylko żeby wieniec wytrzymał

Co do łożysk, to nie są łożyska same w sobie, tzn. na łożysko wciśnięte jest koło z rantem. Przyjrzyj sie dokłądnie.  Samo łożysko nie może smigać po szynie, ponieważ bieżnia jest z kruchego materiału. Pamiętacie może stare metody demontażu łożysk? Scisnąć w imadle i walnąć młotkiem. Bieżnia pęka. I to może być i w tym wypadku, jeżeli by nastąpiło jakieś nagłe szarpnięcie.
 Samo łożysko nie może smigać po szynie, ponieważ bieżnia jest z kruchego materiału. Pamiętacie może stare metody demontażu łożysk? Scisnąć w imadle i walnąć młotkiem. Bieżnia pęka. I to może być i w tym wypadku, jeżeli by nastąpiło jakieś nagłe szarpnięcie.

Samo łożysko nie może smigać po szynie, ponieważ bieżnia jest z kruchego materiału. Pamiętacie może stare metody demontażu łożysk? Scisnąć w imadle i walnąć młotkiem. Bieżnia pęka. I to może być i w tym wypadku, jeżeli by nastąpiło jakieś nagłe szarpnięcie.
 Samo łożysko nie może smigać po szynie, ponieważ bieżnia jest z kruchego materiału. Pamiętacie może stare metody demontażu łożysk? Scisnąć w imadle i walnąć młotkiem. Bieżnia pęka. I to może być i w tym wypadku, jeżeli by nastąpiło jakieś nagłe szarpnięcie.RE: Suwnica w garażu
Wieniec wytrzyma bez problemów poza tym tregra spoczywa częściowo na murze tak więc większość ciężaru przeniesie w pionie na dół go fundamentów. Siła zrywająca wieniec do środka będzie największa gdy suwnica będzie na środku. Jednak biorąc pod uwagę że nie zamierzam podnosić nic ponad 1 T więc nic się nie stanie.
Nie zwróciłem zupełnie na to uwagi. W zasadzie to jeszcze lepiej, kupię 12 łożysk krytych o śr. zew. ok 40 mm i wytoczę do nich kółka.
Najpierw muszę jeszcze to wszystko przeliczyć żeby się czasem nie okazało że nie opłaca się robić tego samemu.
Może coś znajdzie się na jakiejś złomowni :smilewinkgrin:

Trochę lepsze zdjęcia:

Nie zwróciłem zupełnie na to uwagi. W zasadzie to jeszcze lepiej, kupię 12 łożysk krytych o śr. zew. ok 40 mm i wytoczę do nich kółka.
Najpierw muszę jeszcze to wszystko przeliczyć żeby się czasem nie okazało że nie opłaca się robić tego samemu.
Może coś znajdzie się na jakiejś złomowni :smilewinkgrin:
Trochę lepsze zdjęcia:

albo obserwuj przetargi  agęcji mienia wojskowego w swoim regionie 
nieraz tam wysprzedaja takie suwnice na kółkach za grosze [ale zeby przystąpic do przetargu nawet jak nic nie kupisz MUSISZ WPŁACICI
WADIUM ]
wadium jest zwrotne

nieraz tam wysprzedaja takie suwnice na kółkach za grosze [ale zeby przystąpic do przetargu nawet jak nic nie kupisz MUSISZ WPŁACICI
WADIUM ]
wadium jest zwrotne
http://www.freepatentsonline.com/2253256.pdf
Sprawdź ten link. Jest rozrysowany wózek.

Sprawdź ten link. Jest rozrysowany wózek.
Dzięki za zainteresowanie. To już bardzo profesjonalne rozwiązanie. O napędzie raczej nie myślałem, ale fajna sprawa.

Witam. Pytanie troche z innej beczki.
Poszukuje butli do sprężarki 200-300 litrów.
Jezeli ktos wie cos na ten temat - prosze pisać
pozdrawiam

Poszukuje butli do sprężarki 200-300 litrów.
Jezeli ktos wie cos na ten temat - prosze pisać
pozdrawiam
Odświeżę nieco temat  Jestem na etapie szalowania wieńca na ścianach garażu i pomyślałem o suwnicy. Macie jakieś zdjęcia, może rady, jak ją zrobić, aby było tanio i dobrze ? Udźwig tak 750 - 1000 kg. Garaż ma wymiary 6 x 4 m i myślę o wstawieniu szyn na dłuższych ścianach i połączeniu ich dwuteownikiem z wózkiem, tak aby można było przenieść coś przez cały garaż. A może jest jakiś lepszy sposób ?
 Jestem na etapie szalowania wieńca na ścianach garażu i pomyślałem o suwnicy. Macie jakieś zdjęcia, może rady, jak ją zrobić, aby było tanio i dobrze ? Udźwig tak 750 - 1000 kg. Garaż ma wymiary 6 x 4 m i myślę o wstawieniu szyn na dłuższych ścianach i połączeniu ich dwuteownikiem z wózkiem, tak aby można było przenieść coś przez cały garaż. A może jest jakiś lepszy sposób ?

Jestem na etapie szalowania wieńca na ścianach garażu i pomyślałem o suwnicy. Macie jakieś zdjęcia, może rady, jak ją zrobić, aby było tanio i dobrze ? Udźwig tak 750 - 1000 kg. Garaż ma wymiary 6 x 4 m i myślę o wstawieniu szyn na dłuższych ścianach i połączeniu ich dwuteownikiem z wózkiem, tak aby można było przenieść coś przez cały garaż. A może jest jakiś lepszy sposób ?
 Jestem na etapie szalowania wieńca na ścianach garażu i pomyślałem o suwnicy. Macie jakieś zdjęcia, może rady, jak ją zrobić, aby było tanio i dobrze ? Udźwig tak 750 - 1000 kg. Garaż ma wymiary 6 x 4 m i myślę o wstawieniu szyn na dłuższych ścianach i połączeniu ich dwuteownikiem z wózkiem, tak aby można było przenieść coś przez cały garaż. A może jest jakiś lepszy sposób ?RE: Suwnica w garażu
Jak to ma być suwnica to muszą być cztery wózki suwnicowe. Powinny być oddalone od siebie o jakieś 50 cm. Tak by suwnica nie szła z kąta. Pewnie są na to jakieś wzory ....
Jaki napęd ?
Ja mam przygotowane tregry 5,5 x 3,7 (spinają wieniec garażu), ale odstrasza mnie cena wózków suwnicowych, a sam nie mam ich jak wykonać. Zresztą nie jestem zawodowym mechanikiem.

Jaki napęd ?
Ja mam przygotowane tregry 5,5 x 3,7 (spinają wieniec garażu), ale odstrasza mnie cena wózków suwnicowych, a sam nie mam ich jak wykonać. Zresztą nie jestem zawodowym mechanikiem.
Bolszewik- popatrz na te rolki , albo szukaj podobnych:
http://www.zabi.pl/pl/kolka-oferta/126/ ... liamidowe/

http://www.zabi.pl/pl/kolka-oferta/126/ ... liamidowe/
Na początku chciałem "wmontować" ceowniki w wieniec w tai sposób [ ] jeden w jedną, drugi w drugą ścianę, ale przemyślałem to i chcę ułożyć ceowniki na "leżąco" w kształcie litery u, a w środek osadzić wózki. Wtedy mi te wózki nigdy nie "wylecą". Jedyny kłopot jaki jeszcze mam to przekoszenie się wózków suwnicy. Jak to wyeliminować ?Może jakbym zrobił trege z dwuteownika, a na jego końcach umieścił wózki, właśnie w odległości od siebie 50 cm, to wtedy by się nie skręcało ?

witajcie
koła jezdne w suwnicach np. 15 tonowych są wielkości około 450 mm dość duże oraz duże łożyska baryłkowe.
a więc fi 40 to za małe chyba że osadzone w wałku fi 100 lub więcej.
Do kolegi Marsa każda suwnica jeździ po szynach kolejowych a nie w ceowniku, i nigdy się nie kantnie (krzekoszenie ) jak wałek napędza lewy i prawy wózek jednocześnie.
suwnica to bardzo fajna sprawa jeszcze sterowana radiem super.
życzę nowatorskich rozwiązań ale które przejdą przez UDT *tup*

koła jezdne w suwnicach np. 15 tonowych są wielkości około 450 mm dość duże oraz duże łożyska baryłkowe.
a więc fi 40 to za małe chyba że osadzone w wałku fi 100 lub więcej.
Do kolegi Marsa każda suwnica jeździ po szynach kolejowych a nie w ceowniku, i nigdy się nie kantnie (krzekoszenie ) jak wałek napędza lewy i prawy wózek jednocześnie.
suwnica to bardzo fajna sprawa jeszcze sterowana radiem super.
życzę nowatorskich rozwiązań ale które przejdą przez UDT *tup*
Wiesiek plastik odpada ze względu na obciążenia. A już się ucieszyłem że niewielki wydatek i ....
Kupuje w tej firmie wyciągarki itp:
http://ps-log.pl/suwnica-natorowa.html
Niezależnie czy suwnica jeździ górą czy jest podwieszana jej rzut z góry odpowiada rozwleczonej literze H.
Widziałem w Zagnańsku starą suwnicę 5 t w całości napędzaną ręcznie (podnoszenie, jazda i ruch poprzeczny). Tam zapobiegano kantowaniu/koszeniu właśnie wałem. Jeśli jednak napęd byłby elektryczny to wówczas stosuje się tzw. "wał elektryczny".
http://zeus.krb.com.pl/?mozliwosc-zasto ... cznych,153
To oczywiście rozwiązanie niedostępne i nieopłacalne dla domowych zastosowań ....
Tor musi być naprawdę dokładnie ułożony.

Kupuje w tej firmie wyciągarki itp:
http://ps-log.pl/suwnica-natorowa.html
Niezależnie czy suwnica jeździ górą czy jest podwieszana jej rzut z góry odpowiada rozwleczonej literze H.
Widziałem w Zagnańsku starą suwnicę 5 t w całości napędzaną ręcznie (podnoszenie, jazda i ruch poprzeczny). Tam zapobiegano kantowaniu/koszeniu właśnie wałem. Jeśli jednak napęd byłby elektryczny to wówczas stosuje się tzw. "wał elektryczny".
http://zeus.krb.com.pl/?mozliwosc-zasto ... cznych,153
To oczywiście rozwiązanie niedostępne i nieopłacalne dla domowych zastosowań ....
Tor musi być naprawdę dokładnie ułożony.
Sprawdż Bolszewik jeszcze raz dokładnie całą tę stronę o firmie i jej produktach,  a szczególnie tę:
http://www.zabi.pl/pl/kolka-oferta/208/kola-bez/
Po drugie: suwnica podparta na czterech punktach, ciężar rozłoży się w najgorszym wypadku na dwa. Na kazdy punkt dasz po dwie rolki (albo cztery!) i masz pewną sprawę.

http://www.zabi.pl/pl/kolka-oferta/208/kola-bez/
Po drugie: suwnica podparta na czterech punktach, ciężar rozłoży się w najgorszym wypadku na dwa. Na kazdy punkt dasz po dwie rolki (albo cztery!) i masz pewną sprawę.
Patrzyłem tylko na plastiki, teraz widzę stalowe, ale to mnie nie pociesza .....
Potrzebuje 20 rolek X 59,53 PLN = 1190,60 *rolleyes*
Gotowy mam za 285 PLN X 5 szt = 1425 bez roboty
Mam pomysł żeby dostosować z rolek do bramy:
http://allegro.pl/rolka-rolki-jezdna-ro ... 96987.html
20 x 12,90 = 258
Niestety nie mam własnej tokarki, a zlecanie komuś może bardzo podbić koszt.
Temat jest naprawdę fajny i choć mnie takie ustrojstwo prawdę powiedziawszy nie jest specjalnie potrzebne to .... chciałbym mieć taką zabawkę :p

Potrzebuje 20 rolek X 59,53 PLN = 1190,60 *rolleyes*
Gotowy mam za 285 PLN X 5 szt = 1425 bez roboty
Mam pomysł żeby dostosować z rolek do bramy:
http://allegro.pl/rolka-rolki-jezdna-ro ... 96987.html
20 x 12,90 = 258
Niestety nie mam własnej tokarki, a zlecanie komuś może bardzo podbić koszt.
Temat jest naprawdę fajny i choć mnie takie ustrojstwo prawdę powiedziawszy nie jest specjalnie potrzebne to .... chciałbym mieć taką zabawkę :p
Ja teraz buduję i właśnie decyzja podjęta, suwnica będzie  Tak myślę kupić  szyny bramowe do tego rolki, na obciążenie 500kg wystarczy.
 Tak myślę kupić  szyny bramowe do tego rolki, na obciążenie 500kg wystarczy.

Tak myślę kupić  szyny bramowe do tego rolki, na obciążenie 500kg wystarczy.
 Tak myślę kupić  szyny bramowe do tego rolki, na obciążenie 500kg wystarczy.RE: Suwnica w garażu
Nie wypowiem się na temat wytrzymałości bo nie znam jej, ale to z pewnością najtańsza, najłtwiejsza do realizacji i najbezpieczniejsza wersja.
Myślę że to najlepszy pomysł do małych warsztatów, jak nasze.

Myślę że to najlepszy pomysł do małych warsztatów, jak nasze.

- 
				rzeznik2555
Ja u siebie chcę zrobić przejazdową bramkę na torze  do udźwigu 1,5 t myślę  do tej konstrukcji użyć dwuteownik 160mm i jako podpory 4 rury 100mm  wysokie ma to być 3m i szerokie jakieś 3,5m, koła do tego już mam 

Myślisz, że taka szyna wytrzyma 500 kg ? Jakiej grubości szynę chcesz zamontować ? Na czym będzie jeździła ta suwnica ?marek_79 napisał/a:
Ja teraz buduję i właśnie decyzja podjęta, suwnica będzieTak myślę kupić szyny bramowe do tego rolki, na obciążenie 500kg wystarczy.