Majorek Sławka.
- chrapek3011
Re: Majorek Sławka.
Trzeba zacząć od tego,kiedy był produkowany 57 a kiedy 69,a po drodze był jeszcze 67.A przed 57,59 był produkowany model 5545 dokładnie z tym samym mostem tzw.lekkim.Modele 67,69 były już produkowane z mostami ciężkimi.

Co do mostu napędowego od Zetora, to do C-360 podejdzie bez problemu? Czy nie "zgra" się? Bo znajomy mechanik który zakłada mosty do C-360, mówił że do C-355/60 założy się napęd, a C-4011 już nie koniecznie. Rozchodzi się o tryb w skrzyni, coś takiego? Oczywiście on zakłada mosty od Robura, Gaza 66, nie od Zetora.

Wszystko zależy od ilości zębów na przystawce.

Ok. Chodziło mi o równolegle modele czyli 57 i 67 bo jeden na ten delikatny a drugi juz ten masywny most.

- chrapek3011
To było w czerwcu 2019.Jeszcze nie był skończony,bo nie ma kierunków i lamp tylnych ze szperaczem.Czas był nieubłagany...nie mam zdjęć z montażu kostki z kulką w układzie kierowniczym.Przy kolejnym projekcie postaram się to pokazać.Mój Hot-Rod na razie poszedł w odstawkę,robi się dużo wszystkiego i tej godziny dziennie nie ma czasem dla siebie...ale pewne rzeczy są nieuniknione.

Sławku i jak Ci się sprawdzał ten układ na kulkach? Kupowałeś w Beno shop? Jak to jakościowo? Wszystko pasuje?

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
						- chrapek3011
Pięknie się kręci...kierownica sama powraca...tylko dla mega zainteresowanych...u mnie na miejscu...bo wszyscy gadają,że nie pasuje...że nie można upchnąć...

- chrapek3011
Mały serwis Zetora 4011.Mam go od grudnia 2017,choć jest w zmienionej formie.Filtrów paliwowych nie wymieniałem,bo nic się nie działo.Po wymianie zbiornika paliwa zaczął przy maksymalnych obrotach przerywać.Na początku obstawiałem sprężyny płaskie w regulatorze obrotów,ale...pomyślałem filtry i też tak zrobiłem.Teraz idzie do końca bez przerywania.Olej w pompie i regulatorze zmieniałem na jesieni.Teraz pozostało wymienić olej we wszystkich Zetorach przed sezonem.

Co to za wskaźniki?

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
						- chrapek3011
Wygospodarowałem kilka godzin dla siebie.I wyremontowałem sobie dwa wskaźniki.Są to typowe obudowy zetorowskie...tak tak zetorowskie wersji drugiej,bo różnią się tymi głównymi cyferblatami.W oryginale są malowane szarym młotkowym a ja sobie zrobiłem niebieskim młotkowym.Wskaźnik ciśnienia powietrza jest też nowszej wersji,a wkład obrotomierza Made in France by Jaeger,o których wspominałem w Twoim temacie Paweł.Obudowy oczywiście również z demontażu wyglancowane do czystej blachy i pomalowane oryginalnym odcieniem.Wystarczy teraz uzbroić w temperatury i można montować.
Oczywiście w Ursusie C350 zamontuję taki standardowy jak był w C-4011 i Zetorach od początku produkcji.

Oczywiście w Ursusie C350 zamontuję taki standardowy jak był w C-4011 i Zetorach od początku produkcji.
Myślałem, że to jakaś taka kolorystyczna eksportowa niespodzianka  Ładnie się prezentuje
 Ładnie się prezentuje 

Ładnie się prezentuje
 Ładnie się prezentuje 
Byłbym ciekaw, jakby Ursus C-350 wyglądałby ze wskaźnikami, które mają cyferblat w kolorze niebieskim młotkowym i francuski obrotomierz.
EDIT
Ładne te zegary z niebieskim cyferblatem i francuskim obrotomierzem.

EDIT
Ładne te zegary z niebieskim cyferblatem i francuskim obrotomierzem.
Jaki jest numer RAL tego lakieru na korpusie?

- chrapek3011
Oryginału raczej nie ma na rynku.Ja zawsze dorabiałem według wzoru.Oryginał wygląda jakby posiadał w sobie cechy metaliku.
Gałki zmiany biegów pochodzą z Awii i pasują schematem do wajchy z Zetorów 50-77...Co też wykorzystam w projekcie Hot-Rod.
Zetor Grzesława dzielnie pokonał wiosenne prace polowe od włókowania do zasiewów.Na czas odpoczynku stanął u mnie,gdzie zrobiłem całą instalację elektryczną od podstaw.Kabina została zdjęta i teraz będzie to model 5545 lub 5745.Błotniki standardowe z C-360 odebrane z piaskowania i czekają na drobne naprawy blacharskie typu spawanie pęknięć i zbędnych otworów.Po tym zostaną rzucone w podkład i na traktor.Na razie będzie śmigał w tej formie.Na cukierkowy lakier przyjdzie czas.

Gałki zmiany biegów pochodzą z Awii i pasują schematem do wajchy z Zetorów 50-77...Co też wykorzystam w projekcie Hot-Rod.
Zetor Grzesława dzielnie pokonał wiosenne prace polowe od włókowania do zasiewów.Na czas odpoczynku stanął u mnie,gdzie zrobiłem całą instalację elektryczną od podstaw.Kabina została zdjęta i teraz będzie to model 5545 lub 5745.Błotniki standardowe z C-360 odebrane z piaskowania i czekają na drobne naprawy blacharskie typu spawanie pęknięć i zbędnych otworów.Po tym zostaną rzucone w podkład i na traktor.Na razie będzie śmigał w tej formie.Na cukierkowy lakier przyjdzie czas.
- Marian1231973
Ponad pół roku przerwy w temacie!?
Panowie! Nie dajmy tematowi odejść w zapomnienie, na pewno wiele się działo w tak bogatym miejscu.
Wiedzy dużo i oko można nacieszyć, przecież wielu z Was też tak uważa.
Liczę na aktywność autora

Panowie! Nie dajmy tematowi odejść w zapomnienie, na pewno wiele się działo w tak bogatym miejscu.
Wiedzy dużo i oko można nacieszyć, przecież wielu z Was też tak uważa.
Liczę na aktywność autora

Zetor 8045, 8011, 5945, 3511, Ursus C-355, C-4011
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
						Pozdrawiam serdecznie
Mariusz