C-4011 pęknięty wał

Wszystko o naszych Ursusach
szubinska

C-4011 pęknięty wał

Post autor: szubinska »

Silnik w C-4011 od jakiegoś czasu nieco zmienił brzmienie ale chodził w miarę normalnie. Ostatnio jednak zaczął wyraźnie hałasować, stukać. Mechanik który go oglądał stwierdził, że będzie to pęknięty wał. Zalecił zdjęcie miski i powinno być wszystko widać. Po zdjęciu miski nie zauważyłem żadnego pęknięcia natomiast znalazłem ruszającą się, klekoczącą pierwszą przeciwwagę, tuż nad pompka oleju. Ucieszyłem się że to nic poważnego. Po dokręceniu przeciwwagi i uruchomieniu silnika jednak dalej to samo, dudni że hej. Mechanik sprawdzał silnik w ten sposób że jedną łyżką zablokował koło pasowe a drugą obracał koło zamachowe i wyczuł minimalny luz podczas obrotu, dosłownie 1-2 mm koło zamachowe robi luźnego obrotu patrząc przez okienko. Czy może to być jeszcze coś innego czy jednak pęknięty wał tylko gdzieś w niewidocznym miejscu np. pod panewką ? Opiłków w oleju nie ma. Wał oryginalny jeszcze, przeciwciężary mocowane na jaskółczy ogon.
ursus152

Re: C-4011 pęknięty wał

Post autor: ursus152 »

Może być pęknięty wał niestety. Identyczne objawy miałem nie w ciągniku ale w samochodzie i ostatecznie okazał się właśnie winny wał. Po zdjęciu misy tak samo nie było niczego widać ani żadnych opiłków
Martek

Post autor: Martek »

szubinska pisze: dzisiaj, 10:03 Czy może to być jeszcze coś innego czy jednak pęknięty wał tylko gdzieś w niewidocznym miejscu np. pod panewką ?
No a gdzie ma byc pekniety jak nie pod panewką :) moze jeszcze kolo zamachowe masz tylko luźne a wał jest ok.
szubinska

Też pytałem o to mechanika łudząc się że może to jednak nie wał ale usłyszałem że to raczej mało prawdopodobne. Czekam z naprawą na wolny termin u majstra.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

U mnie w Żuku stukało tylko na pewnym zakresie obrotów. Był pęknięty po skosie sworzeń tłoka.Na wolnych cisza na maksa cisza tylko przy przechodzeniu ,tak mniej więcej w połowie i to też krótko
Martek

Post autor: Martek »

szubinska pisze: dzisiaj, 13:24 Też pytałem o to mechanika łudząc się że może to jednak nie wał ale usłyszałem że to raczej mało prawdopodobne. Czekam z naprawą na wolny termin u majstra.
Szansa jest, że to tylko luźne koło. Trzeba diagnozować bo jak tak mu dasz w opór to będziesz szukać drugiego bloku zaraz.
No jak ruszasz brechą koło zamachowe i jest mały luz to trzeba zdjąć miskę olejową i zobaczyć gdzie ten ruch się kończy. Czy na jakimś etapie wału (pęknięcie) czy w ogóle ruch nie idzie dalej. Nie ma co, miska w dół i w zależności jaka będzie widoczność to stopy w dół.
szubinska

Ciągnik nie będzie używany dopóki nie zostanie naprawiony.
Jak miałem zdjętą miskę i znalazłem ruszającą się przeciwwagę to już nie doszukiwałem się tego luzu a gołym okiem nie było widać pęknięcia. Mój błąd niestety. Miska zakręcona, zalany nowym olejem i okazała się lipa z tej mojej naprawy. Może przed oddaniem ciągnika mechanikowi zdejmę jeszcze raz miskę i poszukam tego luzu tak dla własnej wiedzy i ciekawości ale rozkręcał podpór wału czy korbowodów nie będę. Takie sprawdzenie na zasadzie wyczucia tego luzu czy on występuje na wale czy gdzieś się jednak kończy. Poluzowane koło zamachowe dawało by taki duży hałas w postaci stukania ?
RRC

Post autor: RRC »

Jak uszczelniasz miskę? Masz blaszaną, czy odlew?
szubinska

Miska blaszana, dotychczas była uszczelka korkowo-gumowa ale pociła się
ODPOWIEDZ