C-4011 pęknięty wał
C-4011 pęknięty wał
Silnik w C-4011 od jakiegoś czasu nieco zmienił brzmienie ale chodził w miarę normalnie. Ostatnio jednak zaczął wyraźnie hałasować, stukać. Mechanik który go oglądał stwierdził, że będzie to pęknięty wał. Zalecił zdjęcie miski i powinno być wszystko widać. Po zdjęciu miski nie zauważyłem żadnego pęknięcia natomiast znalazłem ruszającą się, klekoczącą pierwszą przeciwwagę, tuż nad pompka oleju. Ucieszyłem się że to nic poważnego. Po dokręceniu przeciwwagi i uruchomieniu silnika jednak dalej to samo, dudni że hej. Mechanik sprawdzał silnik w ten sposób że jedną łyżką zablokował koło pasowe a drugą obracał koło zamachowe i wyczuł minimalny luz podczas obrotu, dosłownie 1-2 mm koło zamachowe robi luźnego obrotu patrząc przez okienko. Czy może to być jeszcze coś innego czy jednak pęknięty wał tylko gdzieś w niewidocznym miejscu np. pod panewką ? Opiłków w oleju nie ma. Wał oryginalny jeszcze, przeciwciężary mocowane na jaskółczy ogon.
Re: C-4011 pęknięty wał
Może być pęknięty wał niestety. Identyczne objawy miałem nie w ciągniku ale w samochodzie i ostatecznie okazał się właśnie winny wał. Po zdjęciu misy tak samo nie było niczego widać ani żadnych opiłków