Dane w dowodzie rejestracyjnym
Dane w dowodzie rejestracyjnym
Witam,
Jestem posiadaczem Ursusa c325 z 62r. Od pewnego czasu zastanawia mnie dość dziwna wartość w dowodzie rejestracyjnym a mianowicie parametr O1 (masa przyczepy z hamulcem). Jego wartość to 1600kg co wydaje się dość dziwne jak na ciągnik rolniczy przystosowany do ciągnięcia przyczep itp. Ciągnik posiada sprawną instalację pneumatyczną(dość dziwne jak na ten rocznik) , dlatego też wykorzystuje go do pracy w transporcie. Chciałbym ustalić oraz zmienić wartość na poprawną , gdyż zdaje sobie sprawę ,że podczas kontroli drogowej a co gorsza wypadku ,mogą wyniknąć z tego duże problemy. Podjąłem próbę ustalenia oraz ew. zmiany w/w parametrów udając się na stację diagnostyczną. Diagnosta mnie zbył twierdząc ,że z tym nic nie da się zrobić bo takie wartości widnieją w katalogu. Drugi diagnosta stwierdził że nie może zmienić tego parametru ,ponieważ nie ma jak tego uzasadnić przed starostwem. Czy ktoś z was spotkał się z podobną sytuacją ? Pozdrawiam
Jestem posiadaczem Ursusa c325 z 62r. Od pewnego czasu zastanawia mnie dość dziwna wartość w dowodzie rejestracyjnym a mianowicie parametr O1 (masa przyczepy z hamulcem). Jego wartość to 1600kg co wydaje się dość dziwne jak na ciągnik rolniczy przystosowany do ciągnięcia przyczep itp. Ciągnik posiada sprawną instalację pneumatyczną(dość dziwne jak na ten rocznik) , dlatego też wykorzystuje go do pracy w transporcie. Chciałbym ustalić oraz zmienić wartość na poprawną , gdyż zdaje sobie sprawę ,że podczas kontroli drogowej a co gorsza wypadku ,mogą wyniknąć z tego duże problemy. Podjąłem próbę ustalenia oraz ew. zmiany w/w parametrów udając się na stację diagnostyczną. Diagnosta mnie zbył twierdząc ,że z tym nic nie da się zrobić bo takie wartości widnieją w katalogu. Drugi diagnosta stwierdził że nie może zmienić tego parametru ,ponieważ nie ma jak tego uzasadnić przed starostwem. Czy ktoś z was spotkał się z podobną sytuacją ? Pozdrawiam
Re: Dane w dowodzie rejestracyjnym
No niestety ja też mam jakiś taki błąd w jednym z ciągników. Ale już tego nie odkręcałem nigdy, bo nim akurat nic nie ciągam.
Ale moim zdaniem jest to do odkręcenia. Ale musisz podjechać na okręgową stację kontroli pojazdów, a nie podstawową. Tylko trzeba to uzasadnić dlaczego jest błąd. Musiałbym zerknąć do instrukcji czy jest tam mowa o masie ciągniętej przyczepy. Standardowo to coś ok. 4500 - 5000 kg powinno być, bo przyczepy miały często właśnie ok. 3000-3500 kg ładowności + ok. 1400-1500 kg masy własnej jak dobrze pamiętam.
Inna sprawa, że w Twoim wypadku nie powinno być w ogóle instalacji pneumatycznej. Jeśli masz wszystko sprawne to nawet lepiej, bo takie hamulce są o niebo lepsze od najazdowego, ale nie wiem czy ktoś nie będzie próbował z tego powodu podważyć tej zmiany. Aczkolwiek z hamulcem najazdowym kiedyś ciągniki normalnie dopuszczone były do ciągnięcia podobnych ładunków.
Ale moim zdaniem jest to do odkręcenia. Ale musisz podjechać na okręgową stację kontroli pojazdów, a nie podstawową. Tylko trzeba to uzasadnić dlaczego jest błąd. Musiałbym zerknąć do instrukcji czy jest tam mowa o masie ciągniętej przyczepy. Standardowo to coś ok. 4500 - 5000 kg powinno być, bo przyczepy miały często właśnie ok. 3000-3500 kg ładowności + ok. 1400-1500 kg masy własnej jak dobrze pamiętam.
Inna sprawa, że w Twoim wypadku nie powinno być w ogóle instalacji pneumatycznej. Jeśli masz wszystko sprawne to nawet lepiej, bo takie hamulce są o niebo lepsze od najazdowego, ale nie wiem czy ktoś nie będzie próbował z tego powodu podważyć tej zmiany. Aczkolwiek z hamulcem najazdowym kiedyś ciągniki normalnie dopuszczone były do ciągnięcia podobnych ładunków.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Mnie tak w Zetorze 25 na okręgówce masy ustalili że mam O1: 1100kg, O2: 750kg.
Normalnie śmiech na sali jak niektórzy w Zetorach 25 mają po 3,5 tony uciągu, ale nie prostowałem tego bo traktora używam 1-2x do roku więc odpuściłem temat.
Ogólnie jak diagnosta już raz masy wpisze to nie chcą później zmieniać...
Normalnie śmiech na sali jak niektórzy w Zetorach 25 mają po 3,5 tony uciągu, ale nie prostowałem tego bo traktora używam 1-2x do roku więc odpuściłem temat.
Ogólnie jak diagnosta już raz masy wpisze to nie chcą później zmieniać...
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Na firmie mam C-355 gdzie w rubrykach O1 i O2 są kreski.
Nie wiem czy to znaczy zakaz ciągania przyczep czy bez ograniczeń
Nie wiem czy to znaczy zakaz ciągania przyczep czy bez ograniczeń
Ja mam C-325 z 1962 roku. Jak kilka lat temu ciągnik kupiłem, to dużo danych brakowało. W zeszłym roku diagnosta uzupełnił mi dane:
O1. - 5200 kg
O2. - 1500 kg
F3. - 7700 kg
Przy okazji zmienił na mniejszy Największy dopuszczalny nacisk osi.
W Wydziale Komunikacj te dane od diagnosty wpisali do nowego dowodu rejestracyjnego.
Jedna uwaga. Nie w każdym Wydziale Komunikacji, urzędnicy są przychylni petentom. To samo dotyczy stacji diagnostycznych.
Bolszewik kreski (---) w rubryce oznaczają chyba że niedotyczy lub brak danych.
O1. - 5200 kg
O2. - 1500 kg
F3. - 7700 kg
Przy okazji zmienił na mniejszy Największy dopuszczalny nacisk osi.
W Wydziale Komunikacj te dane od diagnosty wpisali do nowego dowodu rejestracyjnego.
Jedna uwaga. Nie w każdym Wydziale Komunikacji, urzędnicy są przychylni petentom. To samo dotyczy stacji diagnostycznych.
Bolszewik kreski (---) w rubryce oznaczają chyba że niedotyczy lub brak danych.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2026, 10:26 przez bergman31, łącznie zmieniany 1 raz.
Na podstawowej stacji kontroli pojazdów robią badania okresowe traktorów ale tylko o DMC do 3,5t.
Nie wiem czy są ograniczenia DMC traktorów, ale pewne rzeczy chyba się nie da zrobić na każdej stacji. U mnie są 2 PSKP i na jednej z nich nie można zrobic przeglądu przyczepy rolniczej - choć to może z uwagi na nieprzejazdowe stanowisko.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
U mnie w mieście na PSKP pytałem się diagnosty, czy robią przeglądy okresowe ciągników rolniczych, to odpowiedział, że tylko traktorom do 3,5t DMC.
Jak jest nieprzejazdowe stanowisko, to nawet bym nie wjeżdżał z przyczepą lekką, ze względu na możliwość wpadnięcia któregoś koła do kanału podczas cofania.
Jak jest nieprzejazdowe stanowisko, to nawet bym nie wjeżdżał z przyczepą lekką, ze względu na możliwość wpadnięcia któregoś koła do kanału podczas cofania.
W najbliższym czasie zamierzam się wybrać do najbliższej OSKP i może tam uda mi się coś zdziałać. Z tego co się orientuje w instrukcji obsługi nie było o tym żadnych informacji ,chociaż mogłem mieć do czynienia z egzemplarzem wybrakowanym.
szkoda twojego czasu, przeciez Ci tego nie zmieni. Niby na jakiej podstawie? Masz chociaż dokumenty od producenta potwierdzające większy uciąg?
Czy przyjdziesz i poprosisz żeby Ci wpisali 15 ton bo tak akurat Ci pasuje?
Diagnosta wpisze takie dane, jakie uda mu się uzyskać z dostępnych źródeł. Najwięcej zależy od chęci diagnosty.
Po drugie. U mnie w Wydziale Komunikacji, nikt nie pytał, skąd diagnosta wziął potrzebne dane.
Jak założyłem hak w samochodzie osobowym, to na badaniu technicznym, diagnosta obniżył maksymalną masę całkowitą przyczepy z hamulcem (O1.) i też nikt w WK nie zwracał na to uwagi.
Martek a niby czemu diagnosta nie zmieni tych danych? Jak te wartości są błędne, to jak najbardziej obowiązkiem diagnosty jest podanie poprawnych.
Po drugie. U mnie w Wydziale Komunikacji, nikt nie pytał, skąd diagnosta wziął potrzebne dane.
Jak założyłem hak w samochodzie osobowym, to na badaniu technicznym, diagnosta obniżył maksymalną masę całkowitą przyczepy z hamulcem (O1.) i też nikt w WK nie zwracał na to uwagi.
Martek a niby czemu diagnosta nie zmieni tych danych? Jak te wartości są błędne, to jak najbardziej obowiązkiem diagnosty jest podanie poprawnych.
W mojej instrukcji do C-330 z 1968 roku, też nie ma podanej maksymalnej masy całkowitej przyczepy z hamulcerm/bez hamulca.
Jak diagnosta nie będzie wiedział skąd wziąść dane, to niech szuka ich na forum diagnostów i rzeczoznawców motoryzacyjnych. Jak będzie potrzeba, to mogę zrobić zdjęcie z dowodu rejestracyjnego mojego C-325.
Ja z kolei mam inne doświadczenie, kupilem C-360 i przy przerejestrowaniu otrzymalem odmowę gdyz nie mial nacisku na oś wbitego w dowodzie tylko kreski, zostałem skierowany do SKP na uzupełnienie danych. Po czym z powrotem wydzial i rejestracja. Niedawno ten sam wydział i auto które było od 18lat w kraju mialo ten sam brak danych, nie przeszło z tego wzgledu rejestracji i ta sama historia co ciagnik. Także diagnosta na spokojnie może te dane pobrać z katalogu i one zostana uzupełnione w dowodzie. A takie przypadki odmowy jak widac zależą od urzędu i urzędnika, skoro x lat nikomu nie przeszkadzało a tu nagle rodzi się problem, może podlegam pod specyficzny wydział komunikacji, którego serdecznie nie pozdrawiam 
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
Urząd, urzędowi nie jest równy. W moim powiecie nie robią problemów, wręcz przeciwnie. Co innego w sąsiednim powiecie, tam już tak łatwo i miło nie jest.